hardlopen

  • menu

Clubgeschiedenis

GAV “SOS” Muntendam

Geschiedenis van de club

SOS werd in 1933 opgericht. De gymnastiek vereniging was voor het dorp zeer belangrijk, maar ook in die begin jaren waren er reeds loopevenementen. Jaren daarna werd een korfbal afdeling naast de gymnastiek in het leven geroepen. De club was redelijk succesvol en “gevreesd” in de omgeving. Begin 70-er jaren werd de korfbalclub opgedoekt en de jaren daarna beleefde de gymnastiek haar hoogtij dagen. Toernooien werden bezocht en turnen kwam in zwang. Op 1 jan. 1982 werd SOS lid van de

KNGB (nu KNGU).

Onder leiding van een fanatiek gymleider werden op een gegeven moment conditietrainingen gehouden in de gymzaal. Senioren en spoedig ook anderen maakten gretig gebruik van de geboden mogelijkheid. Op een gegeven moment kwam daar een buiten les bij en uiteindelijk werden het drie trainingen in de week. Op 3 sept. 1985 was de trimgroep van SOS een feit.

In de buurgemeente Veendam was men in diezelfde periode bezig met een loopgroep en daar ontstond de wens om een atletiekbaan te krijgen. De politiek werkte niet erg mee en werd er contact gezocht met SOS om de begeerde baan te krijgen. De politiek in Muntendam, hoewel zeer sport minded, hield de boot af. Kort daarna vestigde zich een AZC in Veendam en werd er een atletiekbaan bij bedongen. De SV Veendam en SOS gingen ieder hun eigen weg.

In 1995 werd de club lid van de KNAU (Atletiekunie) en werd statutair de naam GAV “SOS” aangenomen. Sinds die datum is GAV “SOS” min of meer een omni- vereniging.

De club anno 2011

De loopgroep is zeer belangrijk voor de vereniging. Individueel en in groepsverband wordt deelgenomen aan allerlei “lopen”, waarvan de RUN Winschoten de bekendste is. Ook opstapgroepen voor de 4-mijl van Groningen zijn bij SOS ondergebracht. Voorjaar 2011 werd voor het eerst “professioneel” een cursus voor opstappers gegeven. Sindsdien wordt er elk jaar in maart/april een opstapcursus verzorgt. Sinds enkele jaren is er ook een groep sporters die aan Nordic Walking doet.

De trainingen

Op maandag en woensdag wordt van 19.30 – 20.45 uur getraind in 2 niveau-groepen. Binnen deze 2 groepen wordt er ook weer gedifferentieerd. De grens tussen de beide groepen wordt strikt gehanteerd: 55 min. of sneller op de 10 km is de snelste groep en ieder die langzamer is dan 55 min. komt in de minder snelle groep. Op vrijdag van 19.00-20.00 uur wordt er vooralsnog tot nader orde geen training gegeven. De Nordic Walkers lopen alleen op woensdagavond van 19.30 – 20.45 uur.

Sporthal de Menterne is de thuisbasis van de loopgroep. Er wordt gebruik gemaakt van de kleedruimtes en men zoekt voor en na de training elkaar op in de kantine.

Share